Zesde Week van Veilig en Gezond Werken van start

5xbeter Roadshow DAF

Van 15 tot en met 19 juni maakt de metaal zich een week lang extra sterk voor veilig en gezond werk. Deze zesde Week van Veilig en Gezond Werken gaat vandaag van start met de eerste stop van de 5xbeter Roadshow bij DAF Trucks in Eindhoven. De hele week organiseert 5xbeter verschillende feestelijke activiteiten door het hele land. Duizenden werknemers en bedrijven in de metaal doen mee en schenken een week lang extra aandacht aan veilig en gezond werken. 22 juni sluit 5xbeter de Week af met haar jaarlijkse congres. De Week en het Congres van Veilig en Gezond Werken staan dit jaar in het teken van schadelijk geluid.

Schadelijk geluid: het wordt vanzelf stil

Gehoorschade treedt geleidelijk op, maar is nooit meer te genezen. Als ons gehoor minder wordt, kan dat leiden tot lichamelijke en psychische reacties zoals hartkloppingen, nerveusheid, slecht slapen en verhoogde bloeddruk. Bij voortzetting van de blootstelling aan schadelijk geluid wordt het uiteindelijk vanzelf helemaal stil. Gehoorschade leidt ook tot een hogere kans op ongevallen op de werkvloer. Onderzoekers van o.a. Yale hebben zes jaar lang ruim 8.000 productie- en onderhoudsmedewerkers bij een aluminiumfabriek gevolgd. Hieruit bleek dat werknemers met tinnitus én gehoorverlies in de hoge tonen 25% meer kans hebben op een ongeval op het werk.

Met de Week van Veilig en Gezond Werken en het congres ‘Het wordt vanzelf stil’ op 22 juni staat 5xbeter extra stil bij de risico’s van schadelijk geluid op de werkvloer. 5xbeter ondersteunt het gesprek tussen werkgevers en medewerkers over schadelijk geluid en biedt hulpmiddelen om schadelijk geluid op de werkvloer aan te pakken.

15 tot en met 19 juni: 5xbeter Roadshow

Met de 5xbeter Roadshow doen we in vijf dagen vijf bedrijven aan, bedrijven die inspiratie en best practices bieden op het gebied van veilig en gezond werken. Iedereen die in de metaal werkt is welkom een bezoek te brengen aan de 5xbeter Truck. Tijdens de Roadshow stoppen we met een programma van workshops, quizzen, rondleidingen en regiobijeenkomsten bij de volgende bedrijven:

  • 15 juni: DAF Trucks Eindhoven
  • 16 juni: Panelen Holland, Oosterwolde
  • 17 juni: RAVO, Alkmaar
  • 18 juni: Vink Systemen, Katwijk
  • 19 juni: BVMT, Delft
  • 22 juni: 5xbeter Congres

5xbeter sluit de Week van Veilig en Gezond Werken 22 juni af met het congres ‘Het wordt vanzelf stil’. Van 10.00 tot 16.00 uur bieden we in Radio Kootwijk een interactief programma rond het thema schadelijk geluid. Tijdens het congres gaat de nieuwe 5xbeter Film ‘Schadelijk geluid? Het wordt vanzelf stil’ in première. Naar aanleiding daarvan delen verschillende bedrijven hun ervaringen met het terugdringen van schadelijk geluid en vertellen de Verbetercoaches over hun praktijk. Daarnaast geven de Verbetercoaches een blik op wat 5xbeter de komende periode te bieden heeft. Televisiepresentator, talentscout en coach Henkjan Smits sluit het congres af met zijn persoonlijke verhaal over de gevolgen van lawaaidoofheid. Aanmelden voor het congres ‘Het wordt vanzelf stil’ kan via deze link.

Over 5xbeter

5xbeter – IJzersterk voor veilig werk is een samenwerking tussen vijf partijen: Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie. 5xbeter zet zich in voor de gezondheid en veiligheid van werknemers in de metaalbewerking en metalektro. 5xbeter biedt kosteloos onafhankelijk advies en hulpmiddelen op het gebied van onder andere lasrook, machineveiligheid, fysieke belasting, schadelijk geluid en gevaarlijke stoffen.

Redactie | 16-06-15 | 22:45 | Link
Plaats een reactie