“Robotisering levert banen op”

Robot

Automatisering en robotisering leveren alleen maar werkgelegenheid op in het MKB-metaal. Dit concludeert Metaalunievoorzitter Fried Kaanen na een werkbezoek aan twee Metaalunie-lidbedrijven.

Machinefabriek Veehof uit Haaksbergen zette de afgelopen jaren steeds meer in op automatisering en robotisering. Algemeen directeur Rolf Veehof vertelde dat er geen gevolgen voor de werkgelegenheid zijn: β€œDe productie gaat flink omhoog en dat betekent dat er veel meer moet worden verwerkt. We hebben niet alleen maar programmeurs nodig. De interne logistiek is helemaal veranderd.”

Ook bij het tweede werkbezoek hetzelfde verhaal. Door de automatisering is Gerimex BV uit Hengelo, een producent van metaalgereedschap, juist concurrerender geworden, vertelde directeur Louis Wilbrink. “Daardoor krijgen we meer opdrachten en dat betekent dat onze omzet stijgt.” Het bedrijf levert onder meer gereedschap voor de medische wereld en de automotive industrie. Het bedrijf investeert fors in automatisering en robots, maar dat gaat niet ten koste van de werkgelegenheid. “Als we niet automatiseren, verdwijnt er juist werk. We produceren veel meer, waardoor ook de vraag toeneemt,” aldus Wilbrink.

Een uitgebreid verslag van de twee werkbezoeken verscheen eerder in De Telegraaf (Bron: Metaalunie).

Redactie | 26-07-15 | 13:54 | Link
Plaats een reactie