Jongeren zijn sleutel tot innovatie MKB-metaal

Jongeren en Metaal

Je hoeft niet helemaal naar Brazilië af te reizen (waar in São Paulo deze week de beroepenwedstrijden WorldSkills plaatsvinden) om te begrijpen dat het MKB-metaal niet zonder jongeren kan. In een paginagroot artikel geeft het FD uitgebreid aandacht aan de metaalsector in de Achterhoek. Volgens de krant veert de Achterhoekse metaal op dankzij innovatie. Om de innovatiekracht ook in de toekomst te behouden, is aanwas van jongeren noodzakelijk, weet men in de regio. ‘Jongeren zijn de sleutel tot innovatie. Daarom moeten we hen behouden en aantrekken’, zegt Martin Stor directeur van het Achterhoeks Centrum voor Technologie in het artikel.

Met dat doel bedacht Stor samen met anderen zogenaamde innovatiehubs: clusters van steeds drie bedrijven die voor een afgebakende periode gezamenlijk een projectmanager aanstellen. Die geeft leiding aan een team van studenten die voor een stage, project of afstudeeropdracht aan een van de drie bedrijven worden gekoppeld. Daar houden zij zich specifiek bezig met innovatieprojecten. Inmiddels zijn er acht hubs in de regio.

Jongeren in de metaal, de vakmensen van morgen, hebben we nu hard nodig, maakt Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie, het cirkeltje rond. ‘Door vergrijzing zal vakmanschap verloren gaan en door innovatie is nieuwe (digitale) kennis noodzakelijk. Jongeren kunnen hiervoor zorgen’, stelt hij. Kleiboer ziet de eerder genoemde WorldSkills als ‘een mooie manier om het vakmanschap voor het voetlicht te zetten’ en ‘het laat zien dat de Nederlandse maakindustrie wereldwijd meetelt’. De directeur roept in zijn blog bedrijven op plek te bieden aan leerlingen: “Om goede vakmensen op te leiden moeten we de jongeren een kans geven om het vak in de praktijk te leren. Een uitdaging, omdat het economisch weliswaar inmiddels iets beter gaat, maar de werkgelegenheid nog niet volop aantrekt”. Het is maar goed dat die Vakkanjers straks weer op het vliegtuig naar Nederland stappen als de WorldSkills zijn afgelopen. We hebben ze hier hard nodig. Bron: Metaalunie.

Redactie | 18-08-15 | 20:07 | Link
Plaats een reactie