Jan van Lier beste praktijkopleider in metaalbewerking

Wim Hell (OOM) overhandigt bloemen en taart aan winnaar Jan van Lier en leerling Remco Gordebeke

Jan van Lier van Eurosteel B.V. in Venlo is gekozen tot Beste Praktijkopleider in de metaalbewerking. OOM, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de metaalbewerking, wil met de landelijke verkiezing de aandacht vestigen op het belang van goed geschoolde praktijkopleiders in het mkb-metaal. De prijs werd afgelopen week voor de eerste keer uitgereikt.

De verkiezing

Leerlingen, collega’s en werknemers konden voor de verkiezing hun praktijkopleider nomineren. Uit de ruim honderd inzendingen selecteerde OOM tien kandidaten. Winnaar is chef werkplaats en praktijkopleider Jan van Lier van Eurosteel B.V. in Venlo. Het juryrapport roemt Van Lier vanwege zijn visie op opleiden. “Hij denkt aan de lange termijn, waarbij hij mensen niet alleen opleidt voor het bedrijf maar de branche als geheel. Hij ziet in iedereen potentie, zorgt voor een goede sfeer waarin mensen makkelijk leren en maakt passend lesmateriaal”, aldus het juryrapport. Als finishing touch leidt hij nu al een nieuwe praktijkopleider op voor na zijn eigen vertrek.

Uitslag

Van Lier ontving in de kantine van Eurosteel, samen met zijn leerling Remco Gordebeke, een taart en een bloemetje van jurylid Wim Hell van OOM. Bovendien wonnen beiden een iPhone 6Plus, een bedrijfsreportage in OOM’s kwartaalmagazine Metaaljournaal en een gratis opleidingsadvies. Praktijkopleiders Jan van Schoonhoven van Dutch Thermal Engineering uit Gaanderen en Jaap Meeuwsen van Handel & Constructie H. Meeuwsen uit Yerseke ontvingen respectievelijk de tweede en de derde prijs. De andere praktijkopleiders die voor de verkiezing werden aangemeld, zijn te vinden op www.debestepraktijkopleider.nl.

Belang van de praktijkopleider

OOM vindt dat technisch uitvoerende beroepen het best worden geleerd op de werkvloer, onder leiding van een goed opgeleide praktijkopleider. In de branche krijgen niet alle opleiders meer bijscholing na hun basiscursus. Met subsidie van het sectorplan Metaalbewerking worden op dit moment 750 praktijkopleiders geholpen hun kennis bij te spijkeren. Met OOM’s verkiezing tot Beste Praktijkopleider moet er nog meer aandacht komen voor het belang van de goedopgeleide praktijkopleider voor de toekomst van de sector.

Redactie | 08-09-15 | 15:43 | Link
Plaats een reactie