Hoogste industriële productie in ruim vier jaar

Hoogste industriële productie in ruim vier jaar

Alle Nederlandse bedrijfssectoren groeien in 2015 en 2016. Vooral de bouwproductie herstelt dit jaar met zes procent flink en dit werkt positief uit op andere sectoren zoals de groothandel, het wegtransport en de binnenvaart.

In het tweede kwartaal 2015 werd de hoogste industriële productie gedraaid in ruim vier jaar tijd. Nu de economische groei in de opkomende markten wat tegenvalt, maakt het productieniveau een meer zijwaartse beweging. In de machinebouw neemt de productie zelfs wat af. Terwijl deze sector eerder leek af te stevenen op een recordjaar. Ook toeleveranciers aan de Duitse industrie, die relatief sterk is verbonden met landen als China, Rusland en Brazilië, hebben indirect last van deze afzwakkende economische groei. De verwachte groei voor de industriële productie is voor zowel dit als volgend jaar 1,5%, mede omdat de binnenlandse vraag goed draait.

Door de aantrekkende woningmarkt is het momenteel één en al woningbouw wat de klok slaat in de bouw. De beëindiging van het lage btw-tarief zorgde in juli wel voor een lichte terugval van de volumes maar voor geheel 2015 verwacht ING Economisch Bureau een groei van zes procent. In de utiliteitsbouw en de infrasector is het herstel nog wel beperkt.

Lees hete hele rapport op ing.nl (PDF).

Redactie | 14-11-15 | 10:07 | Link
Plaats een reactie