Megaproject zonnepanelen bij Tata Steel

Medewerkers van Tata Steel bij een proefopstelling van de zonnepanelen op het dak van de Koudbandwalserij 2 van Tata Steel in IJmuiden

Tata Steel in IJmuiden gaat het grootste dakgebonden zonnepanelenproject van Nederland realiseren, zo heeft het staalbedrijf vandaag bekendgemaakt. Het is zelfs een van de grootste projecten in zijn soort ter wereld. Samen met het bedrijf Pure Energie gaat Tata Steel de komende twee jaar op zijn fabrieksterrein een dakoppervlak van in totaal 25 hectare voorzien van 80.000 zonnepanelen, met een totale capaciteit van 22 MW. De hoeveelheid energie die jaarlijks duurzaam wordt opgewekt met de zonnepanelen staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van zo’n 7.000 huishoudens. Pure Energie is al 20 jaar gespecialiseerd in duurzame projecten op het gebied van wind- en zonne-energie en inmiddels drie keer uitgeroepen tot groenste energiebedrijf van Nederland.

Toonaangevend

“Tata Steel streeft ernaar om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de samenleving”, aldus Hans Fischer, directeur van Tata Steel in IJmuiden en Chief Technical Officer van Tata Steel in Europa. “Met dit zonnepanelenproject leveren we een bijdrage aan het opwekken van duurzame energie in ons land. Ik hoop dat dit project tot navolging leidt elders in ons land en ook daarbuiten. Bij Tata Steel blijven we ons onverminderd inzetten om toonaangevend te zijn waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en zo laag mogelijk energieverbruik. Sinds 1990 zijn we erin geslaagd om de hoeveelheid energie die nodig is voor het maken van een ton staal met 31% te reduceren. En ons staalbedrijf in IJmuiden staat in de mondiale top drie waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot”, aldus Fischer. “We zijn blij en trots als groenste energiebedrijf van Nederland om samen te werken met Tata Steel om hen te helpen hun duurzame ambities te realiseren”, aldus Alfons Wispels, duurzaam ondernemer van Pure Energie.

25 hectare zonnepanelen

Het zonnepanelenproject bij Tata Steel in IJmuiden is een van de grootste dakgebonden zonnepanelenprojecten op een bedrijventerrein ter wereld. De komende twee jaar zullen op de daken van diverse fabrieken op het terrein van Tata Steel in IJmuiden in totaal 80.000 zonnepanelen worden gemonteerd. In totaal wordt 25 hectare dakoppervlak van zonnepanelen voorzien. De zonnepanelen worden geleverd door Tata Power Solar, dat hiermee zijn grootste zonnepanelenproject totnogtoe realiseert. De totale capaciteit van de zonnepanelen bedraagt 22 MW. De verwachte jaarlijkse opbrengst bedraagt 22 miljoen kilowattuur. Ter vergelijking: daarmee kun je 7.000 huishoudens een jaar lang van stroom voorzien. De opgewekte energie wordt gebruikt voor de bedrijfsprocessen op de site. Inmiddels is op het dak van de Koudbandwalserij 2 bij Tata Steel in IJmuiden een proefopstelling van de zonnepanelen geplaatst. In het voorjaar van 2016 starten Pure Energie en Tata Steel met het monteren van de duizenden zonnepanelen op het terrein.

Game changer staalindustrie

De ingenieurs van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken en implementeren van proces- en productinnovaties om zo energie-efficiënt mogelijk te produceren en staalsoorten te leveren waarmee klanten producten kunnen maken die bijdragen aan het verduurzamen van de samenleving. Met de producten van Tata Steel worden duurzame bouwprojecten gerealiseerd en maken autofabrikanten voertuigen die veiliger, maar tegelijk ook lichter en daardoor zuiniger zijn. Op procesgebied heeft het bij Tata Steel in IJmuiden bedachte HIsarna-proces de potentie om een doorbraak te creëren in het structureel verder verduurzamen van de mondiale staalproductie. HIsarna is een proces waarbij ruwijzer wordt gemaakt zonder voorbewerking van grondstoffen. Indien dit project succesvol kan worden ontwikkeld, kun je over tien tot vijftien jaar staal maken met 20% minder CO2-uitstoot en 20% minder energiegebruik. In 2016 gaat bij Tata Steel in IJmuiden in de HIsarna pilot-plant een half jaar durende proef van start met deze nieuwe technologie. Ook op andere fronten maakt Tata Steel werk van duurzaamheid. Het staalbedrijf in IJmuiden verkent samen met partners uit de regio de mogelijkheid om restwarmte van het staalbedrijf elders in de regio toe te passen, in de industrie of voor het verwarmen van woningen. En samen met Schiphol en de Universiteit van Wageningen wordt gewerkt aan een proef om CO2 van de staalproductie te gebruiken om afvalwater om te zetten in algen die als visvoer kunnen worden gebruikt.

Energie bij Tata Steel

Het is bekend dat staal maken een energie-intensief proces is. Wat veel mensen niet weten is dat Tata Steel in IJmuiden door het omzetten van productiegassen in energie per saldo zelfs iets meer elektriciteit opwekt dan wordt gebruikt. Van de productiegassen wordt 45% in de nabijgelegen energiecentrale omgezet in elektriciteit. De overige 55% wordt op de site hergebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld kooksovengas ingezet om de plakkenovens van de Warmbandwalserij van energie te voorzien.

Redactie | 18-11-15 | 21:21 | Link
Plaats een reactie