Limburgse bedrijven kijken het meest over de grens

Export MKB-metaal

Relatief gezien is Limburg de meest internationaal georiƫnteerde provincie van Nederland. In deze provincie bevindt zich het hoogste percentage bedrijven dat internationaal handelt. Ook is de internationale handel er het grootst wanneer deze wordt afgezet tegen de omvang van de provinciale economie.

Absoluut gezien vindt de meeste in- en uitvoer plaats vanuit de provincie Zuid-Holland. Dit hangt uiteraard samen met de aanwezigheid van de wereldhaven Rotterdam en alle bedrijven die zich in de omgeving van de haven hebben gevestigd. Ruim een kwart van de internationale handel gaat via Zuid-Holland.

Noord-Holland neemt met een grote zeehaven en de belangrijkste luchthaven ook een groot deel van de handel voor zijn rekening. Via deze twee provincies samen loopt de helft van de invoer en 45 procent van de uitvoer. Het zijn ook de twee provincies met de grootste economie.

Als de grootte van de internationale handel wordt gerelateerd aan de omvang van de economie (het bruto regionaal product), dan blijkt Limburg de meest internationaal georiƫnteerde economie te hebben. Zuid-Holland staat zo bezien op de tweede plaats. Lees het hele bericht op cbs.nl

Redactie | 08-12-15 | 19:56 | Link
Plaats een reactie