Afzetprijzen industrie opnieuw lager

CBS

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in januari 4,1 procent lager dan in januari 2015. Een maand eerder waren de prijzen 5 procent lager dan een jaar eerder. De prijsdaling zwakt al een paar maanden op rij af. Opnieuw waren vooral de olieprijs en de prijzen in de aardolie-industrie sterk gedaald, aldus CBS.

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In januari kostte North Sea Brent olie ruim 29 euro per vat. Dat is 31 procent minder dan in januari 2015. In december kostte een vat olie bijna 36 euro, 30 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in januari 25,2 procent goedkoper dan in januari 2015. Een maand eerder was de prijsdaling ruim 24 procent. Het prijsverloop in deze sector is sterk gecorreleerd met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 1,5 procent.

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 5,4 procent lager dan een jaar eerder. Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren bijna 2 procent goedkoper dan een jaar eerder. Verder waren de prijzen van de producten van de basismetaalindustrie ruim 5 procent lager. De prijzen van ruw staal daalden ook.

Daarentegen waren producten van de kunststof- en rubberindustrie, machine- en auto-industrie iets duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs van metaalproductenindustrie bleef nagenoeg gelijk. Bron: CBS.

Redactie | 06-03-16 | 12:32 | Link
Plaats een reactie