Nog weinig animo grote bedrijven om mkb sneller te betalen

Geld

Rabobank, PGGM, Schiphol Group en Havenbedrijf Amsterdam zijn de nieuwste organisaties die zich aansluiten bij Betaalme.nu, een initiatief dat streeft naar snellere betaling van kleine en middelgrote leveranciers. De vier bedrijven gaan hun kleinste leveranciers binnen 30 dagen betalen.

Een halfjaar na de start van de campagne om grote bedrijven de facturen van hun mkb-leveranciers sneller te laten betalen, staat de teller op elf deelnemende bedrijven. De doelstelling is dat vele honderden grote bedrijven meedoen. Betaalme.nu is een niet-commercieel initiatief vanuit het Nederlandse bedrijfsleven, ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Het ging in november 2015 van start met Heineken Nederland, Randstad, Jumbo en FrieslandCampina als eerste bedrijven die zich achter het initiatief schaarden. In februari sloten ook KPN, NS en TomTom zich aan.

Het streven is dat binnen vijf jaar minstens de helft van de 1000 grootste Nederlandse ondernemingen meedoet met Betaalme.nu en dat op die manier circa € 2,5 miljard uit openstaande facturen wordt vrijgemaakt voor het mkb. Betaalme.nu streeft ernaar dat minstens een kwart van het mkb dankzij het initiatief makkelijker toegang tot liquiditeit krijgt.

“Bedrijven die zich aansluiten bij Betaalme.nu laten daarmee zien dat ze fatsoenlijk en maatschappelijk verantwoord ondernemen”, zegt Minister van Economische Zaken Henk Kamp. “Op tijd betalen moet de norm worden. Ik ga ervan uit dat ook andere grote bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en zich aansluiten bij Betaalme.nu.” Grote bedrijven die meedoen aan Betaalme.nu stellen een eigen manifest op waarin ze aangeven wat ze doen om ervoor te zorgen dat leveranciers uit het mkb sneller het geld van hun facturen binnen hebben.

Diverse bedrijven geven in hun manifesten aan dat ze de facturen van hun kleinste leveranciers binnen dertig dagen zullen voldoen, en zeggen toe dat ze hierover regelmatig aan Betaalme.nu zullen rapporteren. Het gaat daarbij om meer dan tienduizend mkb-bedrijven, waaronder ook leden van Koninklijke Metaalunie. Bovendien bieden sommige hun grotere mkb-leveranciers ketenfinanciering aan, waarbij de facturen van leveranciers snel en goedkoop worden gefinancierd door gespecialiseerde partijen. Bron: betaalme.nu.

Redactie | 13-04-16 | 09:33 | Link
Plaats een reactie