Prijsstijging nikkel blijft doorzetten

De hele maand juli is sprake van een stijgende lijn in nikkelprijzen

De nikkelprijs vertoonde deze hele maand een flinke stijging van wel 22% in de laatste drie maanden. Dit heeft gevolgen voor de roestvast staal prijs. Al vanaf maart is namelijk een stijgende lijn op te merken met slechts een kleine dip in juli.

Volgens HEGO Stainless Steel & Aluminium kan roestvast staal rekenen op een prijsstijging die ook in augustus op te merken is. Naar verwachting blijft de prijsstijging van nikkel voorlopig nog wel even doorzetten.

De hele maand juli  is sprake van een stijgende lijn in nikkelprijzen

Filipijnse maatregelen zorgen voor prijsstijging nikkel

Vorige maand kondigde de Filipijnse overheid aan nikkelmijnen te gaan sluiten* in verband met strengere milieu eisen. Deze maatregelen hebben de nikkelprijzen wereldwijd doen stijgen vanwege een dreigend tekort aan nikkel. De Filipijnen, goed voor 23% van de gehele nikkelproductie, zijn de grootste leverancier van nikkel en de grootste toeleverancier van nikkel aan China. Door de huidige ontwikkeling is een tekort ontstaan waardoor de vraag naar nikkel toeneemt. Eerder werd nog verwacht dat de maatregelen van de Filipijnse overheid niet direct zouden worden ingevoerd, het tegendeel blijkt echter waar te zijn. Diverse nikkelmijnen in de Filipijnen hebben het werk moeten neerleggen. Indien deze nikkelmijnen niet kunnen voldoen aan de strenge milieu eisen, zullen deze mijnen definitief gesloten worden.

Alhoewel metaalprijzen al jaren te maken hebben met productieoverschot en tegenvallende vraag, lijkt de vraag en aanbod meer in balans gebracht te zijn. Hoe lang deze trend zal doorzetten, is nog onduidelijk. Maar naar verwachting zal de stijgende lijn nog even doorzetten. Al sinds het begin dit jaar vertonen metaalgrondstoffen een significante stijging.

Roestvast staal prijzen omhoog

De directe gevolgen van de prijsstijging van nikkel zijn voelbaar in de prijzen voor roestvast staal. Nikkel, de belangrijkste grondstof voor roestvast staal, zorgt ervoor dat de roestvast staal prijzen stijgen. “Al vanaf maart is een stijgende lijn te zien in de roestvast staal prijzen. Alleen in juli was een kleine dip op te merken maar die gaat zich in augustus herstellen. Ik verwacht dat de roestvast staal prijzen zich in de loop van het jaar gaan herstellen door de ontwikkelingen op de markt” aldus Adrie Noom van HEGO Stainless Steel & Aluminium*

Dit komt bovenop de onlangs aangekondigde prijsstijging van de basisprijs van roestvast staal door Europese producenten. Door de toenemende vraag naar roestvast staal, de duurdere grondstoffen (waaronder nikkel) en het tekort aan schroot zien producenten zich genoodzaakt om de basisprijs te verhogen.

Redactie | 03-08-16 | 09:19 | Link
Plaats een reactie