Samenwerking Preventiefonds Metaalunie met het Rode Kruis

Preventiefonds

Het Preventiefonds van Koninklijke Metaalunie en Zilveren Kruis is onlangs een unieke samenwerking gestart met het Rode Kruis. Goede arbeidsomstandig-heden verkleinen de kans op bedrijfsongevallen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het Rode Kruis heeft samen met Metaalunie en Zilveren Kruis op maat gemaakte EHBO-cursussen en bijbehorende EHBO-kits voor de metaalsector ontwikkeld. In de cursussen wordt aandacht besteed aan specifieke EHBO-handelingen voor de metaalsector, zoals eerste hulp bij contact met gevaarlijke stoffen. Kleiboer, directeur beleid van Metaalunie: “De eerste EHBO-kits zijn uitgereikt. Dat is een prachtige aanvulling op het bestaande aanbod in ons preventiefonds voor de metaalsector.”

Preventiefonds
Metaalunie, MEVAS en Zilveren Kruis hebben in 2014 gezamenlijk een Preventiefonds opgericht om de ruim 14.000 ondernemers in het MKB-metaal en hun 170.000 werknemers te ondersteunen bij gezond en veilig werken. Jan-Willem Evers, directeur Commercie bij Zilveren Kruis: “Het Preventiefonds is een van de belangrijke zorginhoudelijke onderdelen van de collectieve zorgverzekering voor leden van Metaalunie.” Het Preventiefonds selecteert en vergoedt passende preventiemiddelen, opleidingen en trainingen. “Denk aan op maat gemaakte gehoorbescherming en training om rugklachten te voorkomen. Door de unieke samenwerking met het Rode Kruis komt preventie op de werkvloer nog dichterbij”, aldus Evers.

Gezond en veilig werken
Een gezonde en veilige werksituatie is van groot belang. Zowel voor de werknemers in de metaalsector als voor de werkgevers. Werkgevers, die hun zaken goed op orde hebben, kunnen rekenen op betere en veiligere arbeidsomstandigheden, die zich uitbetalen in minder verzuim en hogere productiviteit. Kleiboer, directeur beleid van Metaalunie: “Maatwerk op het terrein van gezond en veilig werken is niet alleen effectiever, maar leidt ook tot minder (administratieve) lasten voor werkgevers.”

Nationaal Preventie Akkoord
Het kabinet Rutte III is van plan om een Nationaal Preventie Akkoord te sluiten met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportverenigingen en -bonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Metaalunie, MEVAS en Zilveren Kruis zijn positief over dit plan en adviseren in het akkoord voldoende ruimte te laten voor maatwerk. Niet elke sector is gelijk. De partijen zijn graag bereid de jarenlange ervaring met het Preventiefonds te delen met belangstellende partijen.

Redactie | 17-05-18 | 17:16 | Link
Plaats een reactie