Reactie Tata Steel op invoeren importtarieven door de Verenigde Staten

Dudok Huis (het hoofdkantoor van Tata Steel in IJmuiden) met daarop het jubileumlogo van het 100-jarige staalbedrijf

Tata Steel is teleurgesteld dat de VS hebben besloten importtarieven te heffen op staalproducten uit Europa. Wij dumpen geen staal, de nationale veiligheid van de VS is niet in het geding en Amerikaanse bedrijven zijn afhankelijk van ons staal. Een groot deel van de producten die Tata Steel Nederland aan de VS levert is uniek en kan niet in Amerika worden gemaakt. Onze klanten in de VS zijn afhankelijk van ons staal. Met onze producten versterken wij juist de Amerikaanse economie.

Het is noodzaak dat de EU nu adequate tegenmaatregelen treft. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat de EU deze importtarieven niet accepteert.

Tevens is het belangrijk dat de EU maatregelen treft om te voorkomen dat staal in Europa wordt gedumpt door landen die nu niet meer naar de VS kunnen exporteren.

Wat de importtarieven precies voor Tata Steel betekenen is op dit moment nog niet duidelijk. Wij gaan nu vol inzetten op het ondersteunen van onze klanten in de VS om in aanmerking te komen voor uitzonderingen voor de specifieke producten die wij leveren. De VS wil namelijk uitzonderingen maken voor producten die niet of in onvoldoende mate in de VS kunnen worden geproduceerd. Wij vragen de Nederlandse overheid en de Europese Commissie om in contact te blijven met de Amerikaanse overheid om dit proces te ondersteunen.

Tata Steel Nederland exporteert 10% van de staalproductie naar de VS, ter waarde van een half miljard euro. Dat is zo’n 12,5% van onze omzet.

Tata Steel levert klanten in de VS al meer dan een halve eeuw geavanceerde staalsoorten. Vanwege zijn kwaliteit is het staal uit IJmuiden in de VS bekend als ‘Dutch Steel”. Wij ondersteunen met onze producten in de VS belangrijke bedrijfstakken, waaronder de verpakkingsindustrie (Ardagh, Ball en Crown), batterijenproducenten en producenten van auto’s (Chrysler, Ford, BMW en VW) en graaf- en hijsmachines (Caterpillar, via Steel Warehouse).

Een voorbeeld van een product dat wij aan klanten in de VS leveren is een zogeheten advanced high strength steel dat wordt toegepast in het chassis van de nieuwe generatie pick-up trucks. Dat staal is heel sterk, waardoor producten lichter kunnen worden geconstrueerd. Door dit staal toe te passen kan het chassis van pick-up trucks aan de allerhoogste veiligheidsstandaard voldoen en is het tegelijkertijd 17% lichter dan bij het gebruik van traditionele staalsoorten.

Wij hopen overigens dat de VS, net als in 2002, tot de conclusie komen dat importtarieven op staal averechts werken en ze snel weer van tafel halen.

Redactie | 01-06-18 | 14:40 | Link
Plaats een reactie