Wie is verantwoordelijk voor cybersecurity bij software en OT/IoT-toepassingen?

Internet of Things

Criminelen verschaffen zich steeds vaker toegang tot cruciale (productie)processen om deze stil te leggen, te beïnvloeden en losgeld te vragen. De overheid (en Europa) onderkent dit en gaat waarschijnlijk strenge eisen stellen aan hard- en software door fabrikanten en aanbieders van slimme apparatuur te verplichten om voor een bepaalde tijd veiligheidsupdates te blijven aanbieden. Daarom moeten ondernemers zichzelf nu al de vraag stellen (en het antwoord weten) wie is of wordt er verantwoordelijk voor cybersecurity bij software en OT/IoT-toepassingen?

De Internet of Things-ontwikkeling maakt dat steeds meer ‘dingen’ digitaal met elkaar en met de mens communiceren. Of het nu koffiemachines, camera’s, auto’s maar ook industriële toepassingen zoals sensoren, robots, productiemachines en procesautomatisering met (inter)netwerkconnectiviteit betreft, het is duidelijk dat digitalisering en daarmee cybersecurity een belangrijk aandachtspunt is. Ook binnen de industrie komen steeds meer apparaten op de markt die zijn voorzien van software en IoT-devices, denk aan CNC-machines, een installatie in de voedselverwerkende industrie, toegangssystemen of een robot. En of de IoT-apparatuur met bijbehorende software nu in het eigen proces wordt gebruikt of juist wordt toepast in het product bij een klant; steeds meer apparaten moeten af en toe worden voorzien van een software update om bijvoorbeeld een lek in de software op te lossen of het apparaat te verbeteren. Maar wie is verantwoordelijk voor alle cybersecurity die moet voorkomen dat cybercriminelen aan de haal gaan met data en daarmee productieprocessen lamleggen of bedrijven afpersen?

Teqnow geeft het antwoord op die vraag. Voor ondernemers die producten, machines of componenten leveren waarin software meegeleverd wordt, zelf de (PLC) besturing of softwareapplicatie schrijven of juist inkopen of IoT/OT-toepassingen in het eigen kritische productieproces gebruiken, organiseert Teqnow op 16 april a.s. een technische bijeenkomst. Meer informatie vindt u op www.teqnow.nl Inschrijven kan via de agenda op dezelfde website.

Redactie | 20-03-19 | 14:19 | Link
Plaats een reactie