Producentenvertrouwen neemt toe in februari

CBS

Het producentenvertrouwen industrie is in februari 2020 gestegen ten opzichte van een maand eerder. Het vertrouwen ging van 2,5 in januari naar 3,7 in februari, maakt het CBS bekend. De ondernemers waren vooral positiever over de orderpositie en de verwachte bedrijvigheid. Producenten in de industrie oordeelden in februari positiever over de verwachte bedrijvigheid en de orderpositie. Ook het oordeel over de voorraden gereed product verbeterde.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

In februari waren de producenten in de textiel-, kleding- en leerindustrie het meest optimistisch. Verder valt op dat de producenten in de transportmiddelenindustrie aanzienlijk minder negatief zijn dan een maand eerder.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 0,6 procent lager dan in december 2018. De daling op jaarbasis is kleiner dan in de voorgaande maand.

Vertrouwen Duitse industriële ondernemers positiever

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) was in februari voor de derde maand op rij positiever dan een maand eerder. Ze zijn vooral minder negatief over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie volgens Destatis kromp in december met ruim 7 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Redactie | 28-02-20 | 11:28 | Link
Plaats een reactie