Avond van de Maakindustrie zet innovatiemakers in schijnwerpers

Avond van de Maakindustrie 2020

De Avond van de Maakindustrie, die op 4 maart plaatsvond in de Jaarbeurs Utrecht, heeft de Nederlandse maakindustrie in het algemeen en de innovatieve kracht van de maakbedrijven in het bijzonder, goed in de schijnwerpers gezet. De Avond van de Maakindustrie werd voor de derde keer door Koninklijke Metaalunie, FPT-VIMAG en Jaarbeurs, dit jaar in samenwerking met Rabobank, georganiseerd. Avondhost Roelof Hemmen (journalist, RTL-nieuwslezer) verwelkomde zo’n 200 gasten.

Ondanks het verzetten van zowel de Technishow als de ESEF, was het een feestelijke avond waarbij bedrijven in de schijnwerpers werden gezet vanwege hun slimme technologische innovaties. En dat waren er best veel. Daar zat ook gelijk een soort van tegenstrijdigheid in met het rapport dat de Rabobank presenteerde. Hierin wordt geconcludeerd dat het merendeel van de Nederlandse industriebedrijven niet klaar is voor de toekomst. Metaalunievoorzitter Fried Kaanen, die het rapport kreeg overhandigd, nuanceerde die conclusie. “Het rapport is niet één op één over alle MKB-maakbedrijven te leggen vanwege de enorme diversiteit die zo kenmerkend is voor het MKB-metaal. Waar wel ondersteuning nodig is om bedrijven optimaler ‘futureproof’ te maken, biedt Metaalunie haar diensten aan. Recent hebben wij daar op ondernemersniveau Metaalunie Bedrijfscoaching aan toegevoegd”.

Aan verschillende bedrijven in de productietechnologie werden Awards uitgereikt. Uit maar liefst veertien genomineerden maakte de jury van de Technishow Innovation Awards niet de geplande twee, maar drie winnaars bekend. In de categorie ‘New Tech’ mocht Romias de Award in ontvangst nemen. In de categorie ‘Dutch Tech’ ging Cellro er met de prijs vandoor. Daarnaast kon de jury de inzending van Metal Heaven erg waarderen en heeft speciaal voor deze innovatie een Smart Potential Award in het leven geroepen. Alle drie awardwinnaars werden door de jury geprezen voor de manier waarop hun innovatie inzet op slimmer en efficiënter werken.

Prof.dr. Harry Garretsen, hoogleraar International Economics & Business aan de RUG, haakte in zijn keynote naadloos in op de presentatie van Rabobank. Het is niet alleen belangrijk te investeren in innovatie, maar juist ook in goed management. Hoe effectief een leider of manager is, is zeer afhankelijk van een heldere en inspirerende visie.

Redactie | 09-03-20 | 22:50 | Link
Plaats een reactie