IndustrieVisie 2021 roept (nieuw) kabinet op mkb-maakbedrijven te versterken

Wind in de zeilen zetten

Geef specifiek aandacht aan het mkb in het algemeen en de maakindustrie in het bijzonder, om zo de kracht van de mkb-maakbedrijven te ondersteunen en te versterken. Dat is de kernboodschap die Koninklijke Metaalunie in haar IndustrieVisie 2021 met het oog op de Tweede Kamer verkiezingen en daarna, uitdraagt naar politici, kabinetsleden en beleidmakers. “Maar welke regering er ook komt: het beleid moet slimmer te produceren stimuleren, zodat er in Nederland met een gezonde maakindustrie waarde wordt gecreëerd en werkgelegenheid behouden blijft”, zegt Jos Kleiboer, directeur beleid van Metaalunie.

Mkb-maakbedrijven zijn cruciaal voor een innovatief en krachtig economisch klimaat in Nederland, zo schrijft Metaalunie in IndustrieVisie. Ze bedenken nieuwe innovatieve producten en maken en vermarkten die slim. De maakbedrijven moeten flexibel produceren, hebben slechts kort de tijd om te leveren, tegen lage kosten, terwijl ze geconfronteerd worden met een gebrek aan vakmensen. Kleiboer: “En dan zoeken ze ook nog oplossingen voor het duurzaam gebruik van energie en grondstoffen, voor zichzelf, maar vooral ook voor de maatschappij. Daar zijn Nederlandse maakbedrijven heel goed in, ondanks de effecten van de coronapandemie die voor extra grote uitdagingen zorgen.

Deze uitdagingen in combinatie met de relatief hoge arbeidskosten, maken het essentieel dat de overheid een gedegen industriebeleid voert.”

In IndustrieVisie vraagt Metaalunie specifiek aandacht voor onder meer het stimuleren van productie-innovatie, voor eenduidige regels, die goed door het mkb te hanteren zijn en voor exportbevordering met sterke Europese focus. Verder wil Metaalunie dat de rekening van de energietransitie eerlijk verdeeld wordt, de bbl een extra impuls krijgt door verhoging van de Subsidie Praktijkleren en zelfstandig ondernemerschap beloond wordt bij herziening van het fiscale systeem.

Redactie | 15-12-20 | 17:33 | Link
Plaats een reactie