EMO Hannover 2013

EMO Hannover

Niemand kan zonder internet. Ook ’s werelds grootste vakbeurs voor de metaalverwerkende sector, EMO Hannover 2013 (van 16 tot 21 september), zal het thema behandelen. Onder het motto ‘Intelligentie in Productie’ zullen er op internet gebaseerde toepassingen gepresenteerd worden die veel verder gaan dan de bestaande onlinebestelmogelijkheden, oneclickorders en genetwerkt teleonderhoud.

De visie van de nieuwe internetwereld, waarbij complete productielijnen in slimme fabrieken beheerst worden met een smartphone, is niet langer onrealistisch. Voor prof. dr. ing. Thomas Bauernhansl is de slimme fabriek de primaire focus van de vierde industriële revolutie: “Daar worden alle technologieën gebruikt die afkomstig zijn uit de IT- en de telecommunicatiewereld, maar ook uit de machinebouw.” De vrijheid van internet zal overgedragen moeten worden aan de systemen die gebruikt worden in de productieoperaties. De flexibele orderverwerking zal volgens hem uiteindelijk behandeld worden door de orders zelf: “Als er ergens een storing optreedt en de order daar niet verwerkt kan worden, dan zal het intelligente product dat geproduceerd wordt, zoeken naar een alternatieve route in het productieproces, zonder dat er daarbij een beroep gedaan wordt op een mens. Alleen als de bestelling niet op tijd komt, zal dat leiden tot een waarschuwing, waarop de operator zal moeten ingrijpen. Dat klinkt een beetje utopisch, maar het is doenbaar!”

Voorzichtig optimisme, daarentegen, is ingesproken door zijn collega-prof. dr. ing., prof. h.c. dr. h.c. mult. Alexander Verl: “De vierde industriële revolutie is dan wel aangekondigd, maar ze vindt nog niet plaats: de veelbesproken cyberfysische systemen (CPS) zijn in de meeste gevallen te duur, onvoldoende betrouwbaar en vaak overgedimensioneerd.” Voldoende stof voor discussie op EMO 2013!

CategorieDatum

Beurzen & Congressen

16-21 september 2013

Redactie | 03-12-12 | 20:49 | Link