Informatieavonden voor vakmensen die het onderwijs in willen

Instituut Mentoris

Professionals in het bedrijfsleven die de overstap naar het beroepsonderwijs overwegen kunnen in de eerste week van september in Arnhem, Zutphen of Zwolle terecht op een informatieavond van Instituut Mentoris. Dit instituut biedt behalve trainingen aan ervaren docenten ook docentenopleidingen aan vakmensen en specialisten aan.

Door de vergrijzing treedt op korte termijn een tekort aan gekwalificeerde docenten op. Dat vraagt aan professionals uit het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties de inzet om hun actuele kennis en vaardigheden te delen met studenten. Lesgeven draait echter niet alleen om vakinhoud, maar vooral om pedagogisch inzicht en didactische vaardigheden. Zij-instromers beheersen dit vaak onvoldoende, waardoor het lesgeven zwaar valt. Een scholing om lesgeven als tweede vak eigen te maken helpt hen om goed voor de groep te staan.

Na de zomer start Instituut Mentoris met de opleiding Doceren als 2e beroep. Voor vakmensen die al in het bezit zijn van een trainersdiploma bestaat de mogelijkheid een verkorte opleiding te volgen. Tevens is het mogelijk om een opleiding tot gastdocent te volgen.

Na het volgen van de gecertificeerde opleiding zijn de deelnemers direct in staat om aan de slag te gaan in de onderwijspraktijk. De opleiding Doceren als 2e beroep vergt ongeveer 300 studiebelastingsuren, verspreid over ongeveer negen maanden. Cursisten die de opleiding volgen worden post-hbo gecertificeerd en zijn daarmee competent les te geven in het mbo en hbo. De opleidingen worden op diverse centrale locaties in het land gegeven.

Tijdens de informatieavonden wordt uitgelegd hoe belangrijk didactiek en pedagogiek zijn. De belangstellenden kunnen informatie krijgen over de onderwijsprogramma’s en kennismaken met de docenten. Wie serieus geïnteresseerd is, kan zich tijdens deze avonden ook al inschrijven voor een van de opleidingen.

De informatieavonden zijn van 18.30 tot 20.00 uur. Op dinsdag 2 september in het Dominicanenklooster, Assendorperstraat 29 te Zwolle. Op donderdag 4 september in Het IJsselpaviljoen te Zutphen en dinsdag 11 september in Geniet in de Weerd, Weerdjesstraat 168 te Arnhem. Aanmelden voor een van de avonden kan via de website.

CategorieDatum

Evenementen (open dag, productpresentatie)

2-11 september 2014

Redactie | 12-01-14 | 14:22 | Link