NGK-smedendagen 2015

NGK-smedendagen 2015

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 mei organiseert het Nederlands Gilde van Kunstsmeden (NGK) de internationale smedendagen in samenwerking met het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. Een groot aantal sier- en kunstsmeden uit heel Europa komt bijeen voor het smeden van een gezamenlijk kunstobject. Er zijn smeeddemonstraties, workshops en exposities van smeedwerk.

Traditie

De Smedendagen zijn inmiddels een traditie; het NGK organiseert de Smedendagen al vierentwintig jaar, voor het eerst zal het ir. D.F. Woudagemaal de gastheer zijn. In 1920 is het gemaal geopend en sinds 1998 staat het gemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft als grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld nog steeds een praktische functie in de Friese waterhuishouding.

Demonstraties, zelf smeden en stoomgemaal

De smeden werken aan een gezamenlijk werkstuk met materialen uit de tijd van de bouw van het ir. D.F. Woudagemaal, wat overgebleven is na de uitgebreide restauratie van het gemaal. Het publiek is van harte uitgenodigd om onder begeleiding van een smid zelf te smeden. Een bezoek aan het bezoekerscentrum en stoomgemaal van het Woudagemaal is zeker aan te bevelen.

NGK

De drie├źnzestig leden van het NGK zijn moderne kunst- en siersmeden die het smeden professioneel uitoefenen. Het NGK richt zich op behoud van het ambacht en het promoten van het vak bij een groot publiek. Daartoe organiseert het NGK cursussen en smeedopleidingen. De smedendagen zijn ook bedoeld om de (internationale) samenwerking tussen smeden te bevorderen.

De internationale Smedendagen vinden zowel vrijdag als zaterdag plaats van 10.00 tot 17.00 uur en zijn vrij toegankelijk (voor het bezoek aan het stoomgemaal wordt het reguliere tarief gehanteerd). Kijk voor meer informatie op www.smeden.nl > agenda.

CategorieDatum

Evenementen (open dag, productpresentatie)

15-16 mei 2015

Redactie | 03-01-15 | 13:40 | Link