Grote groep leerlingen haalt diploma aan bedrijfsschool Tata Steel

Diploma-uitreiking aan de Academy van Tata Steel

Maar liefst 82 leerlingen hebben dit jaar hun opleiding aan de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden met succes afgerond. De kersverse procesoperators, werktuigbouwkundigen en elektrotechnici krijgen allemaal een baan bij het staalbedrijf. De Academy van Tata Steel bestaat inmiddels 79 jaar. In die periode hebben meer dan 13.000 technici aan de bedrijfsschool hun diploma gehaald. Lees meer…

Redactie | 02-10-18 | 14:35 | Link

Buren vieren eeuwfeest met Tata Steel in IJmuiden

Burendag bij Tata Steel

Vandaag heeft Tata Steel in IJmuiden zo’n 4.000 omwonenden ontvangen op de speciale Burendag ter ere van het 100-jarig bestaan van het staalbedrijf. Op het festivalterrein konden jongeren actief met techniek aan de slag in verschillende workshops. Met een virtual reality bril kon je de processen in de Hoogovens, Staalfabriek en Warmbandwalserij beleven alsof je in de fabriek stond. Vanuit het reuzenrad kon je het 750 hectare grote bedrijfsterrein en de omgeving overzien. Er werden lezingen gegeven door twee van de auteurs van het jubileumboek ’Door Staal Gedreven’. Op de staalmarkt stonden verschillende bedrijfsonderdelen met infostands en de eigen brandweer van Tata Steel was aanwezig met twee voertuigen. Op twee locaties was er live muziek, verzorgd door Zeemanskoor De Raddraaiers en het Tata Steel orkest. Voor veel bezoekers was de spectaculaire theatershow ‘Door het Vuur’ het hoogtepunt van de dag. Eregast was burgemeester Mieke Baltus van Heemskerk, die aangaf heel trots te zijn op het staalbedrijf.

Redactie | 30-09-18 | 18:30 | Link

100 wielrenners over terrein Tata Steel in IJmuiden

Wielrenners bij het passeren van de Staalfabriek op het terrein van Tata Steel in IJmuiden (links voor op de foto Hans Fischer, CEO van Tata Steel in Europa)

Vanochtend zijn 100 wielrenners van de Tata Steel Wielerclub begonnen aan een 100 kilometer lange rit door de IJmond regio. Bijzonder is dat ze de eerste vier kilometer over het terrein van Tata Steel zijn gereden. Nadat Hans Fischer (CEO Tata Steel in Europa) bij het Dudok Huis het startsein had gegeven, gingen de 100 wielrenners door de Wenckebachpoort het terrein op. Via de Hoogovens en de Staalfabriek reden ze naar de Warmbandwalserij en verlieten vervolgens via de Poort De Caeg het staalbedrijf. De tocht is een van de vele activiteiten van het staalbedrijf in het kader van de viering van het 100-jarig bestaan.

Groep van 100 wielrenners voor de start voor het hoofdkantoor van Tata Steel (Dudok Huis)

Redactie | 29-09-18 | 19:24 | Link

Project HIsarna voor duurzame staalproductie op koers

HIsarna-installatie

De duurtest van de HIsarna-installatie bij Tata Steel toont aan dat deze technologie ertoe kan leiden dat de CO2-uitstoot van het staalproductieproces fors kan worden gereduceerd. Tijdens de huidige testcampagne zijn onder meer proeven gedaan met het inzetten van staalschroot en biomassa. Daarmee blijkt een CO2-reductie haalbaar van meer dan 50% ten opzichte van het maken van staal via de hoogovenroute. De HIsarna-installatie is inmiddels officieel een permanent onderdeel geworden van de productieketen op de site van Tata Steel in IJmuiden. De fabriek heeft een bezetting van 80 personen, waarvan 60 in vijfploegendienst. Lees meer…

Redactie | 06-09-18 | 08:18 | Link

B&G opent deuren van nieuw hoofdkantoor

Nieuwe locatie B&G Hekwerk

B&G opent de deuren van haar gloednieuwe pand in Veldhoven. De organisatie die in 1963 werd opgericht in Eindhoven, verhuist van Best naar het industrieterrein Habraken. De bouw van dit nieuwe complex met een oppervlakte van zo’n 25.000 vierkante meter startte in november 2017.

Duurzame investeringen
Het pand is uitgerust met zonnepanelen om in de toekomst CO2 neutraal te kunnen opereren. In totaal zal de fabriek 12.000 vierkante meter magazijn en opslag behelzen en zal 10.000 vierkante meter worden benut voor productie en assemblage. Hierbij is geïnvesteerd in faciliteiten die het mogelijk maken om klemtechnologie (in plaats van het traditioneel lassen van hekwerk) verder te verfijnen. Verder is er een volautomatische nieuwe lijn geplaatst voor assemblage van schuifpoortelementen. Deze faciliteiten zorgen mede voor het feit dat B&G op het hoogste niveau van de CO2 ladder (niveau 5) staat, als enige hekwerkbedrijf in Nederland. Het pand straalt alles uit waar B&G voor staat: toegankelijkheid, beleving en vakmanschap.

Strategische locatie
B&G heeft haar ‘roots’ in Eindhoven, waarbij de organisatie na te zijn gevestigd in Best nu kiest voor Veldhoven. Hiermee toont de organisatie aan een trouw onderdeel te zijn van de maakindustrie in de Brainport regio. Arthur van der Graaf, algemeen directeur van B&G: “We hebben om meerdere redenen voor Veldhoven gekozen. Allereerst zijn we destijds bij het maken van onze plannen enorm goed ondersteund door de gemeente en wethouder Ad van den Oever. Verder ligt ons pand nu in een prachtig groene omgeving die past bij het duurzame karakter van onze ambities. Daarnaast ligt Eindhoven Airport op een steenworp afstand, wat relevant is voor onze internationale activiteiten.”

Trots
Van der Graaf steekt het niet onder stoelen of banken: “Ik ben ontzettend trots. Er is de afgelopen jaren hard gewerkt om de ziel terug te brengen in de organisatie. De opening van ons nieuwe hoofdkantoor is in mijn ogen fysiek bewijs van het feit dat dit gelukt is.” Nadat Van der Graaf in 2009 binnenkwam nam hij B&G over in 2012, waarna hij succesvol bouwde aan expansie.

Redactie | 15-08-18 | 21:40 | Link

Bijzondere planten en dieren gespot bij Tata Steel

Steenuil bij Tata Steel en de natte duinvallei die eind vorig jaar deels van struiken en boompjes is ontdaan (gefotografeerd dit voorjaar)

Sinds begin dit jaar zijn op het terrein van Tata Steel een aantal bijzondere natuurwaarnemingen gedaan. De meest opvallende waarneming is die van een zeehond in de Staalhaven. Het dier dook herhaaldelijk op en deed zich tegoed aan de grote scholen vissen die in de Staalhaven voorkomen (met name harders). Ook een primeur op het terrein was de waarneming van een steenuil. Een vogelexpert heeft aangegeven dat de steenuil in deze regio al in geen 30 jaar meer is gezien. Tenslotte is er in een wegberm waar al drie soorten orchideeën voorkwamen (rietorchis, hondskruid en moeraswespenorchis), nu tevens een vierde gevonden: de bijenorchis. Evenals hondskruid en moeraswespenorchis is de bijenorchis een bedreigde soort in ons land. Een andere bijzondere verschijning, de slechtvalk, heeft dit jaar opnieuw gebroed op het terrein van de staalfabrikant.

Samen met PWN werkt Tata Steel aan het versterken van de natuurwaarden op het terrein en in de omgeving. Inmiddels wordt het maaien van de wegbermen afgestemd op de natuur. Er wordt dus niet in de bloeitijd gemaaid, tenzij dat voor de verkeersveiligheid noodzakelijk is. Tevens wordt het maaisel tegenwoordig afgevoerd, waardoor zeldzame planten meer kans krijgen. Tijdens de natuurwerkdag in 2017 is er met behulp van vrijwilligers (omwonenden en medewerkers van het staalbedrijf) een natte duinvallei van struiken en opkomende boompjes ontdaan. Daardoor wordt het gebied natter en opener en krijgen bijzondere soorten als parnassia en duizendguldenkruid meer ruimte.

Redactie | 26-06-18 | 19:11 | Link

Natuurexcursies bij Tata Steel

Bloeiend hondskruid bij Tata Steel met op de achtergrond de Hoogovens

Op zondag 1 en zondag 8 juli organiseren Tata Steel en PWN speciaal voor omwonenden van 10.00 tot 12.00 uur een exclusieve excursie door de natuur op het terrein van het staalbedrijf. Op een aantal locaties wordt met een boswachter van PWN een wandeling gemaakt door onder meer een natte duinvallei en een meer dan 100 jaar oud bos. Hoogtepunt van de natuurexcursie zal voor velen de locatie zijn waar op dat moment duizenden exemplaren van het hondskruid (zeldzame orchidee) in bloei staan. Een bezoek aan de kolonie oeverzwaluwen staat eveneens op het programma.

Het terrein van Tata Steel herbergt veel bijzondere planten en dieren, waaronder de zandhagedis, de nachtegaal en vlinders als de in ons land sterk bedreigde argusvlinder. Tata Steel geeft de natuur de ruimte en werkt samen met natuurbeheerder PWN aan het verder versterken van de natuurwaarden op het terrein en in de omgeving.

Aanmelden voor de excursies kan via: www.tatasteel.nl/natuurexcursie

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Maximaal twee personen per aanmelding. Minimumleeftijd: 12 jaar. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

De natuur op het terrein van Tata Steel is live te volgen.

Redactie | 30-05-18 | 17:39 | Link

Vorige pagina »